Nuclis agregats

LES VOLTES

Les Voltes, a un quilòmetre a llevant de Riudecols, formava part de l’antiga senyoria dels Arcs, adquirida el 1243 a Bonrepòs per l’arquebisbe Pere d’Alabart. Va passar a formar part de la baronia arquebisbal d’Alforja i tenia com a església la de Sant Bartomeu, a la Quadra dels Tascals.

Segons Madoz, cap al 1850, Les Voltes formava part del municipi d’Alforja, tenia una fàbrica d’aiguardent i un molí d’oli, i explotava, a més, mines de coure. L’Església de Les Voltes està dedicada a la Immaculada Concepció, raó per la qual la Festa Major de Les Voltes és el 8 de desembre.

Es creu que la seva construcció és de finals del segle XVIII. Està composta per una nau única amb capelles laterals, sense gaire interès. No té campanar, però si campanes en una espadanya, damunt de la façana principal. Es creu que en el seu origen tenia campanar i rellotge, però per causes desconegudes, l’any 1767, es va enderrocar el campanar. A l’altar major hi ha una magnífica pintura atribuïda a Juan de Juanes. A l’Església de Les Voltes hi ha una imatge de la Mare de Déu de Puigcerver.

A prop de Les Voltes, hi ha una capella dedicada a Sant Bartomeu que va quedar destruïda durant la Primera Guerra Carlina. Els riudecolencs tenien un gran afecte al Sant i també un gran respecte al monjo del santuari.

Durant la segona meitat del segle XX, la majoria de la població de Les Voltes es va traslladar a Riudecols, sobretot per la proximitat amb el comerç i la indústria. Per aquest motiu, actualment Les Voltes només compta amb una desena d’habitants i un conjunt de segones residències.

LES IRLES

Les Irles, a ponent de Riudecols, és un reduït grup de cases situat al centre d’una petita vall. Igual que Les Voltes, formava part de les terres senyorials dels Arcs, i va passar al domini de la baronia arquebisbal d’Alforja el 1243. La seva parròquia era, originàriament, la de Sant Bartomeu de la Quadra dels Tascals, motiu pel qual els veïns es van oposar que Les Borges del Camp construís la seva pròpia parròquia el 1384.

Entre 1586 i 1669, com a mínim, formà part de la Comuna del Camp. El 1847 produïa blat, llegums, oli, avellanes i criava conills, segons Madoz. L’Església de Les Irles està consagrada a Sant Antoni de Pàdua i, per aquest motiu, la Festa Major de Les Irles és el 12 de juny.

La data de construcció de l’Església de Sant Antoni de Pàdua és desconeguda, però per la seva arquitectura sembla de principis del 1700. L’Església és d’una sola nau i està composta per naus laterals. A diferència del campanar de Riudecols, el de Les Irles és quadrat i només té una campana.

Les Irles va ser un municipi independent fins que va acabar la Guerra Civil Espanyola (1939), just quan s’adherí al municipi veí de Riudecols. Tal i com va passar a Les Voltes, durant la segona meitat del segle XX, la majoria de la població de Les Irles es va traslladar a Riudecols, per proximitat amb el comerç i la indústria. Per aquest motiu, actualment Les Irles únicament compta amb una trentena d’habitants.

19’37

km2

299 m

Alçada

1.229

Habitants (cens 2021)

Meteorologia a Riudecols