Festes locals

Santa Eulàlia: Festa Major d’hivern de Riudecols, celebrada el segon dissabte de febrer en honor a Santa Eulàlia, patrona de Riudecols.

Carnaval de Riudecols: festa de gran rellevància al municipi. La data és variable, però sempre és el cap de setmana següent del Carnaval de Reus.

Setmana Santa: el Diumenge de Rams hi ha una missa que commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem. A la tarda es fa una lectura de paraules pels carrers de Riudecols que culmina amb l’arribada al Calvari.
El Dijous Sant al vespre es fa missa commemorant el Sant Sopar.
El Divendres Sant és el dia més important de la celebració. A les 8 del matí es fa una processó cap al Calvari on es llegeixen els principals fets del martiri de Jesús. A les 12 del matí es fa una representació de l’Agonia i la lectura de les Set Paraules, representacions declarades Patrimoni Festiu de Catalunya el 23 de febrer de 2015. En acabar, els Armats de Riudecols, pertanyents a la Confraria de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Riudecols, piquen al terra de l’Església de Sant Pere fent homenatge a Crist mort.
A la nit, es fa una processó per tot el poble, en la qual els misteris es porten a les espatlles menys la creu, que es porta amb cadenes, a causa de les seves grans proporcions.
El Diumenge de Resurrecció és l’últim dia de la Setmana Santa i es fa una missa que commemora el Crist ressuscitat.

Sant Antoni de Pàdua: Festa Major de Les Irles. Se celebra el dia 12 de juny en honor a Sant Antoni de Pàdua.

Revetlla de Sant Joan: se celebra la nit del 23 al 24 de juny. Tots els habitants del poble aporten mobles vells i altres elements de fusta, per tal de construir una gran muntanya de fusta al bell mig de la Riera de Riudecols.
Al vespre del 23 de juny, es procedeix a encendre aquesta muntanya, la qual esdevé una gran foguera, a través de la Flama del Canigó, que els membres de l’Associació Excursionista El Senderó de Riudecols, s’encarreguen d’anar a buscar al cim del Canigó, a la Catalunya Nord.
La foguera l’encén la persona més vella del poble, enmig d’un gran ambient festiu, amb moscatell, vi ranci, coca de Sant Joan i balls dels Gegants de Riudecols.

Sant Pere: Festa Major per excel·lència de Riudecols. Celebrada entre finals de juny i principis de juliol. Els dies centrals d’aquesta Festa Major sempre són el 29 i 30 de juny, els dos dies de festa local al municipi, en honor als patrons Sant Pere (29 de juny) i Sant Venerand (30 de juny).

Revetlla del Poliesportiu: festa commemorativa de la inauguració del Poliesportiu Joan Mestre, el 18 de juliol de 1971. La data és variable, però sempre se celebra el dissabte anterior més pròxim al 18 de juliol. La festa consisteix en un gran sopar a la Pista Poliesportiva de Riudecols, acompanyat d’espectacles, balls i concerts.

Pujada a Puigcerver: caminada de 6 km, que va del poble de Riudecols al Santuari de la Mare de Déu de Puigcerver, al bell mig d’on es parteixen els termes municipals d’Alforja i Riudecols. També se celebra a Alforja, poble veí, però la caminada parteix des del seu poble, ja que també gaudeixen de camins al Santuari. Se celebra el primer diumenge del mes d’agost.

Mare de Déu del Roser: Festa Major d’octubre de Riudecols, en honor a la Verge del Roser. Se celebra el primer cap de setmana d’octubre. Actualment, la Festa Major més rellevant del municipi és la de Sant Pere, però aquesta importància és recent, ja que la Festa Major més important del municipi al llarg de la història va ser la de la Mare de Déu del Roser, ja que se celebrava just acabada la campanya de l’avellana, font d’ingressos principal del poble fins l’arribada de la indústria, i just quan hi havia més gent forastera al poble (temporers de l’avellana).

Immaculada Concepció: Festa Major de Les Voltes, celebrada cada 8 de desembre en honor a la Immaculada Concepció.

19’37

km2

299 m

Alçada

1.229

Habitants (cens 2021)

Meteorologia a Riudecols